Madeira vakantie op de Portugese Atlantische Parel

Madeira
Madeira is een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan en ligt op 700 kilometer ten westen van de Marokkaanse kust en ongeveer 1000 kilometer ten zuidwesten van Lissabon. Tijdens een vakantie op Madeira kunt u een gevarieerde flora en fauna en milde temperaturen gedurende het hele jaar verwachten. December en januari zijn de koudste maanden met ongeveer 19 graden, terwijl de temperaturen in juli en augustus overdag klimmen naar zo’n 25 graden.
Funchal is de hoofdstad van het eiland Madeira en kent diverse bezienswaardigheden, die u moet bezoeken. Het mooiste is waarschijnlijk de stadsschouwburg Baltazar Dias. De binnenkant herinnert aan de glorie van oude dagen. Tijdens een wandeling door de oude stad kunt u de twee oude forten São Tiago en São Lourenço en het  Praça do Município niet over het hoofd zien.
Een bijzondere hoogtepunt is een bezoek aan de kleurrijke markt Mercado dos Lavradores. Boven Funchal ligt het kleine dorpje Monte. Hier vindt u een kathedraal, waar de Oostenrijkse keizer Karel I is begraven. 
U bereikt Monte overigens het best met de kabelbaan. Naar beneden naar Funchal gaat het in een rieten slee, die wordt ondersteund door de lokale bevolking in traditionele klederdracht. Eerst moet u echter een bezoek brengen aan de tropische tuin, Jardins do Monte Palace.
Hoewel de hoofdstad is gaan de meeste toeristen naar het iets verder gelegen dorp, Caniço. Caniço is net als Garajau bekend vanwege de mogelijkheden om te duiken. Al meer dan 20 jaar, is er een interessante nationale onderwater park.
Vanwege de vulkanische oorsprong, zijn er slechts een paar stranden op Madeira. Als u wilt genieten van een strandvakantie moet u naar het naburige eiland Porto Santo. Daar vindt u een negen kilometer lang zandstrand, ideaal om te wandelen en te ontspannen. Voor golfers, biedt het kleine eiland ook een prachtig gelegen golfbaan, die werd ontworpen door Severiano Ballesteros. De overtocht naar Porto Santo duurt met de veerboot ongeveer twee tot drie uur. Een snellere manier is het vliegtuig, dan bereikt u Porto Santo in slechts 20 minuten.
Hoewel er op Madeira nauwelijks stranden zijn, heeft u voldoende mogelijkheden om een verfrissende duik te nemen. Er zijn beschermde baaien aangelegd, natuurlijke rotszwembaden zijn er in Porto Moniz en een kunstmatig aangelegde zandstrand in Calheta.
Bijzonder bezienswaardig is nog de Cabo Girão, een steile helling in het zuiden van Madeira.