Castelo Branco een openluchtmuseum in Portugal

De mooie gemeente Castelo Branco is een openluchtmuseum met prachtige overblijfselen uit Portugal's verleden en de thuisbasis van enkele van de oudste tradities die het land karakteriseren.

Castelo Branco is een stad in de gelijknamige gemeente. De stad is bekend om de met zijde geborduurde katoenen beddenspreien, hun regionale kazen, hun olie en wijn. Catstelo Branco is gelegen in het landelijk gebied in het centrum van Portugal. Deze stad heeft een typische architectuur, eeuwenoude monumenten en middeleeuwse kerken en is een prachtige bestemming voor nieuwsgierige reizigers. 

Monsanto ligt ten noorden van Castelo Branco en wordt het meest Portugese dorp van portugal genoemd. Traditioneel granieten huizen, smalle paden en charmante kleine tuinen zijn enkele van de kenmerken van dit pittoreske dorpje.
Het middeleeuwse kasteel van Penamacor is een goed voorbeeld van de vele grens kastelen die ooit de regio stonden. Het rustige Serra da en Malcata en haar natuurreservaat liggen op ongeveer 20 km van het kasteel. Hier leven de resterende exemplaren van de Iberische lynx.

De Romeinse toren Centum Cella behoort tot Castelo Brancos fascinerende nationale monumenten en kan worden gezien vanuit het kasteel van Belmonte uit de 13e eeuw. Covilhã ook wel bekend als de poort naar de Serra da Estrela is een van de belangrijkste steden in deze gemeente, vanwege hun historisch waardevolle rol in de textiel- en wolindustrie in Portugal en Europa.

De Serra da Estrela, Portugal's hoogste berg (vasteland) en haar populaire natuurpark, behoren door het skigebied, de pittoreske dorpjes en hun eigen ambachtelijke kaas tot de meest bezochte bestemmingen in het land. Een deel van de Serra da Estrela is gelegen in Castelo Branco, terwijl het resterende deel zich bevindt in Guarda.

Bezienswaardigheden in Castelo Branco.

  • De Serra da Estrela is in de regio vanwege de prachtige natuurparken, het skigebied, de historische dorpen en de uitstekende gastronomie een toeristische attractie.
  • Capela de Santa Cruz (Covilhã), ook wel bekend als Capela do Calvário, De gotische kapel werd gebouwd door Infante D. Henrique in de 15e eeuw en een eeuw later gerestaureerd door zijn zoon, Infante D. Luis. Het plafond is versierd met prachtige schilderijen uit de 20e eeuw, die het leven van Jezus Christus uitbeelden.
  • Igreja de Nossa Senhora da Conceição (Covilhã), de kerk uit de 16e eeuw geldt als gotisch, maar is eigenlijk een mix van diverse architectonische invloeden. De gevel heeft een typisch gotische portaal.
  • Jardim do Paço Episcopal (Castelo Branco), deze fantastische tuin in 1725 op verzoek van de bisschop van Guarda, D. João de Mendonça aangelegd. Meren, fonteinen en sierlijke trappen gaan in deze prachtige omgeving harmonieus in elkaar over en maken de tuin tot een mooie en interessante plek.
Andere bezienswaardigheden zijn het Santuario de Nossa Senhora de Mércoles (Castelo Branco), het landhuis Marques da Graciosa (Idanha-a-Nova) en de grenskastelen ie evens zijn gelegen in Idanha-a-Nova. Deze voormalige militaire forten werden gebruikt om Portugal tegen Spanje te beschermen. U vindt deze kastelen overal in Idanha-a-Nova, in plaatsen als Monsanto, Penha Garcia, Salvaterra do Extremo, Segura en Rosmaninhal.