Estômbar Algarve onaangetast door het toerisme

Estômbar is een klein stadje gelegen tussen Lagoa en Portimão in de westelijke Algarve, Portugal.
Estômbar is nog grotendeels onaangetast door het toerisme. Het stadje ligt ten oosten van de benedenloop van de Rio Arade op een heuvel.

Estômbar is een van de oudste nederzettingen in de Algarve. Onder de naam Sanabus was er al in de tijd van de Moren een fort dat in 1191 werd veroverd door D. Sancho I. De architectuur van de witgekalkte huizen herinnert nog steeds aan het Arabische verleden.

Aan de hoogtijdagen van de visconservenindustrie in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw dankt Estômbar zijn welvaart. Al van veraf zichtbaar is de prachtige barokke kerk Igreja de São Tiago met een portaal in Manuelijnse stijl in het centrum. Door de steile en smalle straatjes van de oude stad, is het raadzaam om uw auto achter te laten bij de ingang en de binnenstad te voet te verkennen.  Net tegenover de kerk is een mooie begraafplaats met uitzicht op de vallei van de Rio Arade.

Zeker de moeite waard is ook de wijnmakerij Quinta dos Vales met een tentoonstelling van moderne beeldhouwwerken in de wijngaarden. Halverwege aan de weg van Estômbar naar Lagoa ligt het waterpark Slide & Splash, een van de meest populaire waterparken in de Algarve.