Fuseta, Algarve maar dan anders

Fuseta gelegen in de Algarve is een heel klein dorpje met slechts 2.500 permanente bewoners, het dorp heeft echter een lange geschiedenis.

Her verscheen al in de tijd van de Portugese ontdekkingen, toen de vissers uit het dorp zeilden op de Caravelas, van één van deze vissers wordt verondersteld dat hij heeft deelgenomen aan de ontdekking van Newfoundland in het jaar 1500.

Tegenwoordig leeft Fuseta vooral van de visserij, schaaldieren en het toerisme en gaat het er in de zomer levendig aan toe. Het heeft promenades langs de lagune, vele restaurants en bars, een markt met verse vis, groenten en fruit, een supermarkt en enkele andere winkels.

Vissers herstellen hun netten en gepensioneerde locals spelen petanque en kinderen voetballen of zijn actief op de speelplaats.

Fuseta heeft twee stranden, het eerste ligt aan de lagune in het dorp zelf. Gezinnen met kleine kinderen, zullen dit strand weten de waarderen, in de lagune zijn geen golven en daardoor zeer veilig. Het is zeer toegankelijk en de cafés zijn het hele jaar geopend. Het water is ook altijd een beetje warmer dan de stranden met uitzicht op open zee. Het is echter enigszins modderig bij eb.  Het andere strand van Fuseta ligt tegenover het dorp op het eiland genaamd Ilha de Armona, die de lagune van de Atlantische Oceaan scheidt. De meeste toeristen geven de voorkeur aan het strand aan de Atlantische Oceaan. U kunt er parasols en ligbedden huren, er zijn diverse voorzieningen en er is een strandwacht aanwezig. Vooral in de maand augustus kan het hier behoorlijk druk zijn. Als u van meer privacy houdt moet u zo'n 10 - 20 minuten lopen.
Tijdens het zomerseizoen zijn er veerboten, die u naar het strand op het eiland brengen. Taxi bootjes brengen u naar de meest afgelegen stranden.

Vanaf Fuseta kunt u ook boottochten maken in het natuurpark Ria Formosa, op zoek gaan naar dolfijnen op zee, vissen, kitesurfen en nog veel meer.