Coimbra culturele hoofdstad van Portugal

Coimbra is een universiteitsstad, de hoofdstad van het district Coimbra en de culturele hoofdstad van Portugal. Het ligt aan de rivier de Rio Mondego, die zo'n 40 kilometer ten westen van de stad in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Coimbra heeft tegenwoordig meer dan 143.000 inwoners, waarvan ongeveer 30.000 studenten. 
De afstand tot aan Lissabon is nog zo'n 200 km, naar Porto in het noorden ongeveer 150 km. 

De oorsprong van Coimbra is waarschijnlijk gelegen in Keltische tijden. De Romeinen hebben echter op de plaats van de huidige stad, de voormalige stad Aeminium gesticht. Toen lag ze aan de Romeinse weg van van Olisipo naar Bracara Augusta en was een belangrijke plaats.
Uit deze tijd stammen nog de aanwezige fundamenten van het aquaduct uit de 16e eeuw.  Toen het onafhankelijke Koninkrijk Portugal werd opgericht, was Coimbra tot het jaar 1256 de tweede hoofdstad van Portugal.  Nadat  Lissabon de hoofdstad werd, nam de betekenis van Coimbra af. het bleef echter een belangrijke universiteitsstad. De in het jaar 1290 door Koning Dom Dinis gestichte universiteit  is de oudste van het land en een van de oudste in Europa.

De bezienswaardigheden van Coimbra.
Coimbra is rijk aan tentoonstellingen, theaters en musea. In de Torre de Almedina, de middeleeuwse toren, kunt u de resten van de stadsmuur zien. Ze worden begeleid door een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en de vestingwerken. In het museum Edificio Chiado kunt u een verzameling van schilderijen van de belangrijkste schilders van het land zien uit de tijd van de 19e en 20e eeuw. Het Museu Nacional de Machado de Castro toont werken van Portugese beeldhouwers.
Tot de belangrijkste gebouwen behoort natuurlijk ook de universiteit. Het heeft een barokke klok en klokkentoren en een bibliotheek met ongeveer 300.000 kostbare boeken. De kathedraal Se Nova  uit 1598 is ook een bezoekje waard.
De botanische tuin is de thuisbasis van oude reusachtige bomen en in tropische kassen uit de 18e eeuw vanzelfsprekend tropische planten.