Setúbal bezienswaardige stad met veel geschiedenis

De hoofdstad van het district Setúbal in Portugal, heet ook Setúbal. Het is gelegen op het schiereiland Setúbal en telt zo'n 52.000 inwoners en een oppervlakte van 25,78 km².

Aangezien Setúbal in de historische provincie Estremadura ligt, is het de moeite waard om de ontstaansgeschiedenis, die ook nu nog steeds deeluitmaakt van de toeristische bezienswaardigheden te bekijken.

De eerste bewoners waren vermoedelijk de Kelten, die zich in het kustgebied vestigden, nadat ze met hun boten uit het zuiden kwamen.  De Romeinen, die later kwamen hielden zich voornamelijk bezig met de visverwerking in de regio Setúbal. Dit blijkt uit de opgravingen van een Romeinse nederzetting genaamd Cetóbriga, dat op het tegenovergelegen schiereiland Troia ligt.

Na 711 veroverden de Mooren de regio en domineerde het tot de 12e eeuw. De muren van de oude binnenstad zijn gedeeltelijk afkomstig uit deze periode. De regio werd door Christen terugveroverd en tot het Portugese koninkrijk verklaard. Vanaf 1343 werd de stad omringd door een gesloten stadsmuur. De muur overleefde gedeeltelijk de zware aardbeving van 1755. 

Na deze tijd ontwikkelde zich Setúbal niet alleen tot een rijke stad,  maar ook tot het centrum van zeevarenden en ontdekkers.

Bezoekers van de stad zullen veel historische bezienswaardigheden kunnen aanschouwen, die naar vroegere tijden wijzen. U kunt ook ontspannen in het natuurreservaat Serra da Arrábida, waar het klooster Convento de Nossa Senhora da Arrábida te midden van de beboste omgeving bevindt.

De prachtige mix van oude cultuur en natuur maakt een verblijf in Setúbal tot een onvergetelijke ervaring.